info[at]oguzhanavci.com

Teknolojik Gelişmelerle Ortaya Çıkan Dijital Hastalıklar - Fobiler

17.07.2020

Sosyal Ağlar
1602
0
Teknolojik Gelişmelerle Ortaya Çıkan Dijital Hastalıklar - Fobiler - Oğuzhan Avcı

Teknolojik gelişmeler ile birlikte yaşlı genç ayırmaksızın her birey teknoloji ile iç içe oldu. Bu durum yeni hastalıkların doğmasına sebep oldu. Bu hastalıkların en biliniri FOMO olan "Yeni Nesil Korkular" herkeste az da olsa bulunmakta. Örnek vermek gerekirse bir süre sosyal medyadan uzak kalındığında siyasi gündemi, indirimleri, arkadaşlarınızın hikayelerini ve aktivitelerini, sektörünüz ile ilgili gelişmeleri, sosyal medyada gündem olan yeni olayları gibi birçok gelişmeyi kaçırmış hissedersiniz ve bazen bu açığı kapatma ihtiyacı duyarsınız. Günümüzde bu durum çoğu kişide farklı seviyelerde var ve artık baskı halinde dönüşmüştür.

Bu gibi durumların beraberinde getirdiği bazı yeni nesil korkuları inceleyelim:
 

Nomofobi

"No mobile phobia"'dan türetilmiş olan nomofobi, Birçok Avrupa ülkesinde intiharlara yol açan ve Türkiye'de özellikle genç yaştaki kişilerde oldukça yaygın hale gelen bir korkudur. Bu hastalığa sahip olan kişiler akıllı telefonlarına erişemediklerinde korku, tedirginlik ve problem yaşamaktadırlar.

Netlessfobi

Adından da anlaşılacağı gibi İnternetsiz kalma korkusu olarak bilinir. Netlessfobi, Nomofobi hastalığının bi üst evresidir, akıllı telefonun yanı sıra İnternet erişimi olmadığında ciddi sıkıntılar yaşar ve çoğunlukla fiziksel tepkiler gösterir.

Fomo

İlk başta bahsettiğimiz gibi bu korku gündemi ve gelişmeleri kaçırma korkusu olarak tanımlanır. Çoğu kişide oluşan bu korku dersleri aksatma, zamanı ve uykuyu feda etme, işleri aksatma gibi durumlara yol açıyor, sürekli sosyal medyada timeline'da gezinmeye sebep oluyor. Sosyal medyaya girmediği her an bir şeyler kaçırmış hissine kapılarak panikliyor. "Twitter'dan çıkıp Twitter'a giriyorum" gibi tweetler fomo belirtisi olabilir :)

Teknofobi

Bu fobi diğerlerinden farklı, teknolojik cihazlara, bilgisayar ve kıllı telefonlara güvenememe, sevmeme veya karşı çıkma fobisidir. Güven konusunda haklı olsalar da çağımızda teknolojiye neredeyse mecbur durumdayız.

Telefonfobi

Bu fobi ise telefonla konuşma fobisidir. Bu kişileri telefon zil sesi bile endişelendirmeye yeterlidir. "Glossophia" adıyla bilinen topluluk karşısında konuşma fobisinin teknolojik türüdür.

Selfiefobi

En yeni fobilerden biri olan özçekim fobisi (Selfiephobia) fotojenik olmadığını düşünen, çektikleri fotoğraflarda çirkin çıktıklarını düşünen ve bunu yoğun bir şekilde hissetmelerine yol açan korkudur. 

Oğuzhan Avcı

Oğuzhan Avcı

2011 yılından beri Front-End geliştirici olarak çalışmaktayım. Front-End alanında HTML & CSS, Bootstrap, JavaScript, Responsive Web Design, SASS & LESS, UI / UX, Git Versiyon Kontr...

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap